Îngrijire dentară

Dantura umană reprezintă cea mai dură şi mai rezistentă parte din corp. Ea joacă un rol vital în digestia alimentelor, ajutând la fragmentarea acestora în bucăţi mai mici, prin muşcare şi masticaţie (mestecare).

De asemenea, ea are un rol impor­tant în vorbire – dinţii, buzele şi limba permit articularea cuvinte­lor prin controlarea fluxului aeru­lui ce trece prin cavitatea bucală, în plus, dantura asigură un suport structural pentru musculatura feţei şi, de asemenea, ajută la for­marea zâmbetului.

Dintele este compus din:

  • Coroana— partea superioară a dintelui. Forma coroanei determină funcţia dintelui. De exemplu, dinţii frontali au rol de tăiere, iar molarii au o suprafaţă plană, pentru mestecat.
  • Joncţiunea mucogingivală— granita dintre dinte si gingie. În lipsa unui periaj corect şi a folosirii aţei dentare se poate forma placa bacteriană şi tartrul, ducând la gingivită şi la alte afecţiuni gingivale.
  • Rădăcina— partea dintelui aflată în interiorul osului maxilar. Constituie cam două treimi din dinte şi are rol de fixare a dintelui în os.
  • Smalţul— stratul de la suprafaţa dintelui. Smalţul este cel mai dur şi cel mai intens mineralizat ţesut din organism – cu toate acestea, poate fi deteriorat de carii, în lipsa unei igiene orale adecvate.
  • Dentina— stratul de sub smalţul dentar. Când cariile distrug smalţul, ajung să atace dentina – de aici, milioane de mici vase fac legătura cu pulpa dentară.
  • Pulpa— ţesutul moale aflat în centrul tuturor tipurilor de dinţi, care conţine terminaţii nervoase şi vase sanguine. De la pulpa dentară pleaca senzaţia de durere, atunci când cariile ajung la ea.

Tipuri de dinți:

Adulţii au, în general, 32 de dinţi -16 pe maxilarul superior şi 16 pe cel inferior (mandibulă), aceștia se potrivesc unii peste alţii pentru a realiza muşcătura şi mestecarea alimentelor.

  • Incisivii – dinţii frontali, ascutiti(4 pe ficare maxilar), folosiţi la tăiatul alimentelor.
  • Caninii –au formă de colţi(2 pe fiecare maxilar) şi folosesc la sfâşiatul alimentelor.
  • Premolarii – se gasec 4 pe fiecare maxilar si servesc la sfărâmare şi sfâşiere.
  • Molarii – 12 in total , 4 fiind masele de minte, au rol in masticatie.

Pentru îndepărtarea rezidurilor alimentare și a plăcii bacteriene dintre dinți, periile interdentare reprezintă o soluție practică, eficientă, și mai mult decât atât, versatilă. De fapt, sunt folosite pentru curățarea spațiilor deosebit de mari sau mai ales cele înguste dintre dinți, pentru o curățare precisă a elementelor unei lucrări, sau a implanturilor dentare, și în cazul în care spațiile goale se formează la baza dintelui (recesiunea gingiilor). Versatilitatea lor le face ideale chiar și pentru pacienții care poartă aparate dentare. Periatul interdentar ar trebui realizat cel puțin o dată pe zi, de preferat după cină. Cel pțtin la început, este bine să facem acest lucru la aceeași oră. În acest fel, va deveni foarte rapid un obicei sănătos.

Cum să alegeți o perie interdentară:
Periuțele interdentare sunt produse într-o gamă variată de forme și mărimi pentru a satisfice diferitele nevoi ale pacienților. Principalul criteriu ce trebuie luat în considerare în momentul în care alegeți o periuță interdentară este lățimea spațiilor dintre dinți. De fapt, trebuie să evitați să împingeți cu forța o perie interdentară, care este prea mare într-un spațiu prea mic. Existența aparatelor ortodontice, implanturi, punți, și alte situații specifice trebuie de asemenea luate în considerare. Acesta este motivul pentru care, la început, periile interdentare ar trebui în general să fie prescrise de către medicul dentist, pentru ca acesta să poate identifica cu exactitate cea mai bună formă și mărime pentru dvs. Este de asemenea foarte important să le schimbați în mod periodic. O perie interdentară de calitate superioară, cu peri cu protecție antibacteriană, va rezista mai mult fără a-și compromite efectele benefice odată cu trecerea timpului.

În condiții normale:

  • Exercitați presiune mică pentru a introduce peria în spațiile dintre dinți. Nu fortați introducerea periuței în spațiile mici.
  • O inclinare ușoară de sus în jos trebuie menținută pentru arcada inferioară și din partea de jos în sus pentru arcada superioară.
  • Apoi faceți mișcări delicate orizontale de mai multe ori, în timp ce aveți grijă ca peria interdentară să nu părăsească spațiul dintre dinți.

În cazul aparatelor ortodontice:
Periile interdentare sunt recomandate, în special, pentru curățatul între dinți și pentru sarma arcadei ortodentare dar și în cazul în care există spații mari între dinți. Curățarea ar trebui să se efectueze cu mișcări delicate înăuntru-înafară, în timp ce evitați exercitarea unei presiuni prea mari asupra sarmei înșiși. Alegeți o perie interdentara de mărimea potrivită spațiilor ce trebuie curățate.

În cazul implanturilor:
Folosiți o perie interdentară pentru spațiile de sub proteză. Introduceți-o în mod delicat între un pin și altul și curățați folosind o mișcare ușoară înăuntru și înafară.

În cazul punților dentare:
Folosiți un instrument interdentar care este potrivit spațiilor afectate de punte. Curățați-le introducând o perie interdentara în partea obrazului și în partea limbii.

Periajul înlătură doar aproximativ 50% din placa din gura dvs. Studiile au arătat faptul că în momentul în care curățatul cu ața dentară este combinat cu periajul, până la 70% din placă este înlăturată. Curățatul cu ața dentară vă va permite să ajungeți în zone greu accesibile periuței de dinți, mai precis între dinți și sub linia gingiei, unde placa dentară se acumulează. Înlăturarea cu atenție a resturilor alimentare și a plăcii dintre dinți este importantă mai ales pentru pacienții cu aparate dentare, implanturi și punți. Alegerea unei ațe dentare se bazează pe nevoile individului și a preferințelor sale.

Cum se folosește ața dentară:
În primul rând, este important să găsiți o ață dentară care vă este potrivită și să o adaptați nevoilor dvs specifice.

  • Luați aproximativ 15-20 cm de ață dentară si înfășurați-i capetele în jurul degetului mijlociu al fiecărei mâini. Folosind degetul mare și arătătorul de la fiecare mână, apucați un segment de aproximativ 2.5 până la 5 cm și introduceți-l, cu ajutorul degetelor arătătoare între dinții de sus.
  • În timp ce țineți un segment din ața dentară (aprox. 2.5 până la 5 cm) strâns între degete, folosiți-vă de degetele arătătoare pentru a o introduce între suprafețele de contact ale celor doi dinți de jos.
  • Cu delicatețe mișcați ața dentară între dinți în mișcări zigzag. NU INTRODUCEȚI AȚA DENTARĂ PROFUND ÎN GINGII. Acest lucru vă poate deterioara gingiile. Treceți ața dentară peste întreaga formă a dintelui.
  • Folosind o mișcare de sus în jos, glisați ața pe suprafața dintelui și sub linia gingiei.

Ața dentară este folositoare în special pentru:

  • Pentru suprafețele înguste dintre dinții naturali.
  • În cazurile în care există implanturi individuale.
  • În cazul prezentei unei proteze dentare pe dinții naturali și pe implanturi, sau aparate dentare.

Chiar trebuie să-mi curăț dinții cu ața dentară?
Da, trebuie să vă curățați dinții cu ață dentară. Periatul acoperă doar 3 din 5 din suprafața dentară. Suprafețele dintre dinți unde periuța de dinți nu poate ajunge sunt zonele unde bolile parodentare apar cel mai des.

Îmi este greu să mă obișnuiesc să-mi curăț dinții cu ață dentară țn fiecare zi
Pentru noi toți, anumite obiceiuri sunt mult mai greu de păstrat decât altele. Bineînțeles, cea mai bună modalitate de a stabili un obicei este să ne deprindem cu acesta atunci când suntem copii. Ca adulți, curățatul dinților cu ață dentară este la fel de importantă precum perierea lor. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta: Aveți grijă să o luați cu dvs. oriunde mergeți. Puneți-o în mașină, servietă, interiorul agendei, la duș sau în orice alt loc în care vă aflați în mod regulat. Stilurile noastre de viață, de cele mai multe ori, ne țin departe de acasă, așa că ața dentară din dulapul din baie ar putea fi prea departe. Curățați-vă dinții cu ața dentară timp de 21 de zile iar in ziua a 22-a nu mai curățați. De obicei, pacienții pot simți placa bacteriană cum se adună între dinți în ziua 22. Apoi reîncepeți curățarea cu ața dentară din ziua 23. Folosiți o ață dentară care este usor de manevrat în gură și care nu se rupe cu ușurință. Ațele dentare sunt rezistente la rupere și curăță foarte bine zonele dintre dinți.

Implanturile dentare reprezintă cele mai mari progrese în domeniul stomatologiei. Implanturile dentare au capacitatea de a servi ca înlocuitori pentru rădăcinile dentare naturale. Aceste dispozitive se fixează pe osul maxilarului și sunt considerate sigure și eficiente pentru a susține proteza, șuruburi sau coroane și punți fixe.

Astăzi, implanturile sunt cel mai des făcute dintr-un metal special numit titan care este compatibil cu osul maxilarului. De fapt, acestui os îi place atât de mult titanul, încât fuzionează cu implantul. Implantul este un post mic, care iese din țesutul gingival. Multe dintre aceste implanturi pot fi introduse în funcție de suprafața ce trebuie umplută. Coroanele, punțile sau protezele dentare sunt puse deasupra acestor implanturi.

Așezarea implanturilor deobicei se realizează de-a lungul mai multor vizite la medic, mai precis pe o perioadă de trei luni. Două intervenții chirurgicale sunt implicate: una de a poziționa implantul în os și una de a descoperi partea de sus a implantului. Apoi, medicul dentist generalist, va poziționa proteza pe implant. Odată ce implantul este complet, puteți să începeți să-l folosțti imediat fără nici un fel de discomfort.

Cu un periaj foarte bun și folosindu-se ață dentară, implantul poate dura o viață întreagă.

  • Folosiți o ața dentară specializată cum ar fi GUM® Implant+ ața dentară. Introduceți partea rigidă localizată la capatul aței dentare la baza implantului sau a punții. Folosiți porțiunea spongioasă pentru a curăța cu atenție și complet în jurul implantului, sub lucrarea punții precum și în spațiile deosebit de mari dintre dinți.
  • Folosiți o perie interdentară cu înveliș din nailon pentru a curăța posturile și spațiile de sub proteza. Introduceși usor peria interdentară între un pin și altul și curățati folosind o mișcare înăuntru-înafară.
  • Folosiți o periuța de dinți cu smoc la capăt pentru a curăța zonele care sunt greu accesibile, zone dintre un post si de sub proteză. Capătul periuței poate fi înclinată pentru a ajunge în zone specifice.
  • Periați suprafețele superioare și inferioare ale protezei ca și cum ar fi dinți naturali.

Există în prezent un număr mare de aparate dentare care pot fi fixate pe dinți pentru a-i realinia. Bracket-urile rămân permanent pe suprafețele din față sau din spate ale dinților multe luni sau chiar ani în timp ce dinții sunt mișcați. Curățarea în jurul și sub aparatul dentar este foarte greu de realizat, chiar și pentru pacienții îndemânatici și dedicați.
Este important să aveți grijă ca gura dvs. să fie sănătoasă înainate ca aparatul să fie montat.

Periuțele ortodontice au fost create pentru curățarea dinților și a aparatelor dentare ortodontice.
Folosiți o mișcare scurtă înainte înapoi pentru a curăța ambele suprafețe. Periați doar de-a lungul liniei gingiei și pe suprafața de mușcare a dinților.

Folosiți o ață dentară specializată cu înfiletare construită în interior.
Întroduceți porțiunea rigidă direct sub aparat.
Folosiți o porțiune spongioasă pentru a curăța elementele intermediare.
Folosiți o ață dentară normală din nailon pentru a curăța suprafața și sub linia gingiei.

Folosiți o perie interdentară pentru a curăța zonele dintre dinți, sârma de arc ortodontic și acolo unde sunt spații mai mari între dinți.
Alegeți o perie de mărime potrivită pentru spațiile ce urmează a fi curatate. Nu fortați peria interdentară în spații înguste.

Pentru a obține un maxim de eficiență în momentul perierii dinților, ar trebui să folosiți următoarele îndrumări.

  • Țineți peria la un unghi de 45 de grade de-a lungul gingiei. Periuța ar trebui să atingă atât suprafața dintelui cât și pe cea a gingiei. Fără a exercita o presiune excesivă, periați suprafața externă a 2 sau 3 dinți cu mișcări vibrante înainte și înapoi și repetați procedura. Mutați periuța la următorul grup de 2 sau 3 dinți și repetați procedura.
  • Înclinați periuța de dinți vertical în spatele dinților din față. Faceți mai multe mișcări bruste în sus și în jos folosind jumătatea din față a periuței.
  • Păstrați un unghi de 45 de grade cu periuța atingând suprafața dintelui și linia gingiei. Periați ușor folosind mișcări înainte, înapoi & circulare de-a lungul suprafeței tuturor dinților din față.
  • Păstrați un unghi de 45 de grade cu periuța atingând suprafața dintelui și linia gingiei. Periați ușor folosind mișcări înainte, înapoi & circulare de-a lungul suprafeței tuturor dinților din față.

Cât de des ar trebui să-mi schimb periuța?
Majoritatea medicilor dentiști recomandă înlocuirea periuței la un interval de trei luni, sau mult mai des dacă te perii extrem de frecvent și observi că perii încep să se tocească. Deoarece bacteriile au tendința de a rămâne pe periuță, după ce v-ați îmbolnăvit sau ați avut alte boli respiratorii, ar trebui să o înlocuiți.

IGIENA ORALĂ ESTE CORECTĂ DACĂ ESTE COMPLETĂ
Pentru a avea un rol preventiv, igiena orală trebuie să fie precisă și completă. Adică, trebuie să înlature rezidurile alimentare și placa bacteriană nu doar de pe suprafața dinților, dar și de pe spațiile dintre dinți și de pe linia gingiei.
Pentru a preveni și a ajuta păstrarea dinților și a gingiilor fără placă și alte bacterii, este important să periați și să folosiți ața dentară în fiecare zi precum și să efectuați alți pași de îngrijire zilnică, inclusiv vizita la dentist în mod regulat. Acesastă abordare în 3 Pași facilitează mult mai bine igiena orală prin educație și obișnuință.

Pasul 1 – Perierea
Doar perierea dinților nu este suficientă deoarece înlătură doar până la 50% din placă. Periuța de dinți este un instrument fundamental de important pentru igiena orală; cu cât caracteristicile sale sunt mai bune, cu atât este mai eficientă în înlăturarea plăcii dentare. Aproape toată lumea își perie dinții în fiecare zi, dar în ciuda acestui fapt, 3 din 4 adulți suferă de gingivită în timpul vieții. De ce? Doar perierea nu este suficientă pentru obținerea unei igiene orale complete. Ar trebui să știți, de fapt, că reprezintă doar prima fază în obținerea unei igiene orale complete.

Pasul 2 – Ața dentară
Folosirea aței dentare păstrează gingiile sănătoase și reduce placa de sub linia gingiei. Perierea și ața dentară reduc placa până la 70%. Întrebuințarea combinată a periuței de dinți și a aței dentare constituie o îmbunătățire considerabilă. Pentru înlăturarea resturilor alimentare și a bacteriilor acumulate în zonele unde este imposibil pentru periuță să ajungă, este fundamental importantă folosirea aței dentare: doar în acest fel se poate ajunge în zonele dintre dinți și sub linia gingiei.

Pasul 3 – Îngrijire personalizată
Pentru o sănătate optimă a gingiilor, perierea, ața dentară și controlul profesional al dinților în mod regulat, determină rutina personală în igiena dentară. Periatul dinților și ața dentară nu sunt suficiente în obținerea unei igiene dentare complete. Așa cum sunt diferite tipuri de piele și de păr, la fel de diferite sunt și cavitățile bucale și aceastea necesită o atenție specială. Pentru o îngrijire optimă a gingiilor, consultați medicul stomatolog pentru a obține sfaturi cu privire la produsele specializate în personalizarea regimului de igienă orală personală, cum ar fi sistemele interdentare, pasta de dinți și apa de gură.

Boala parodontală se manifestă prin inflamarea țesuturilor de susţinere a dinţilor. Netratarea sa poate duce la distrugerea țesutului moale, a osului de susținere și în cele din urmă, la căderea dinților. Una dintre cauze este repezentată de placa bacteriană care se formează pe dinți dacă igiena orală nu este respectată. Alte cauze sunt date de factori genetici, endocrini, de mediu, boli profesionale. Boala parodontală evoluează în 3 stadii: gingivită, parodontită superficială şi parodontită profundă.

Gingivita
Reprezintă o inflamație a gingiilor. Acesta este caracterizată prin gingii roșii, inflamate, care sângerează ușor și pot cauza respirația urât mirositoare. Gingivita poate fi tratată prin folosirea periuței de dinți și a aței dentare în locurile greu accesibile, o dietă adecvată, oprirea fumatului și prin controale riguroase la medicul stomatolog. Gingivita netratată poate duce la parodontoză.

Parodontita superficială
Cauza paradontitei superficiale apare în urma unei gingivite netratate, în acest stadiu gingia se retrage treptat și formează un spațiu între gingie și dinte. Odată cu retragerea gingiei dinții deveni sensibili. Se pot lua măsuri împotriva avansării bolii prin o igienizare corectă a cavității bucale, dar și de un tratament stomatologic adecvat, conform indicațiilor medicului.
Parodontita profundă
Netrararea paradontitei superficiale poate declanșa parodontită profundă care duce la pierderea dinților prin deteriorarea osului de susținere și a țesuturilor care fixează dinții în loc. În cele din urmă va fi nevoie de o intervenție chirurgicală dacă boala a ajuns în acest stagiu.

Care este secvența normală de erupție a dinților de lapte?

  • În jurul vârstei de 5-8 luni, primii 2 incisivi centrali ai bebelușului (dinții din față) erup în partea de jos;
  • De la 8-10 luni, patru incisivi superiori apar;
  • La 10-16 luni, apar incisivii lateral jos și primii molari ai bebelușului;
  • La 16-22 luni dinții cuspid („dinții ochi” sau „caninii”) erup;
  • În cele din urmă, atunci cand copilul ajunge la vârsta de 2-3 1/2 ani, toți cei 20 de dinți de lapte au apărut (aceste intervale de vârsta sunt aproximative).

La ce vârsta își pierd copii dinții de lapte?
De obicei, acesti dinți se pierd în jurul vârstei de 7 ani cu ultimul dinte care rămâne în gură pănă la vârsta de 12-14 ani. În acest interval de timp, dinții bebelușilor (dinți temporari)sunt importanți pentru a mânca, vorbi, zâmbi, și cel mai important, pentru a păstra și a menține spațiile pentru dinții de adult.

Câtă pastă de dinți poate folosi un copil?
Cantitatea de pastă de dinți folosită nu ar trebui să depășească dimesiunea unui bob mic de mazăre. Prea multă pastă de dinți nu este placută pentru copil, și îinghițirea pastei poate determina fluoroză dentară, o stare de sănătate care ar putea provoca apariția de pete sau în cazuri mult mai severe deteriorări ale structurii dintelui. Părinții ar trebui să supravegheze mereu tinerii care se spală pe dinți.

Este important să curățați dinții copiilor cu ață dentară?
Atât pentru copii cât și pentru adulți, curățatul cu ața dentară este importantă per ansamblu pentru igiena dentară. Atunci când doi dinți se ating, există potențial de formare a bacteriilor între ei. Curățarea cu ață dentară se realizează cel mai bine când copilul își pune capul în poala părintelui pentru ca acesta din urmă să aibă un acces mai bun în gura copilului.

La ce vârstă ar trebui copilul meu să meargă la dentist?
În general vorbind, atunci când un copil are toți dinții primari la locul lor, este cel mai bun moment de a beneficia de un prim examen stomatologic. Prima curățare și primul tratament ar trebui să urmeze la un interval de câteva luni, în funcție de gradul de maturitate al copilului și de a accepta tratamentul. Scopul este de a face din primul consult al copilului dvs o experiență plăcută.

Cum alegem o periuță de dinți?
O periuță de dinți cu un capăt rotund, moale, cu mai multe smocuri, este cea mai bună pentru toate tipurile de dinți și a țesutului gingival din jurul lor. Un capăt mic al periei este ideal pentru gura copiilor. Mărimea potrivită a capătului depinde mai mult de mărimea gurii copilului decât de vârsta copilului. Prin urmare, categoria de vârstă indicată pe pachetul periuței de dinți ar trebui să se observe ca indicație și nu ca regulă în alegerea periuței corecte pentru copii. Schimbarea periuței de dinți în mod frecvent este importantă pentru sănătatea dentară generală. O periuță de dinți are potențialul de a curăța bacteriile chiar de la baza acestora. Este cel mai bine să schimbați periuța la fiecare lună sau trei luni, sau imediat după o răceală, gripă sau infecție în gât.